Multimedia i VoIP

Potreba korisnika da komuniciraju u realnom vremenu je pokrenula razvoj mnogobrojnih novih alata, tehnologija i aplikacija. Razmena tekstualnih poruka, slika, video sadržaja, potom prenos glasa i omogućavanje video konferencija podigli su stepen složenosti današnjih komunikacionih mreža, a istovremeno zahtevali nova rešenja u pogledu sigurnosti i privatnosti komunikacije krajnjih korisnika. Velika potreba za ovim servisima je uslovila da se pored komercijalnih rešenja, na tržištu pojave i besplatne otvorene platforme (open-source platforms). Fokus Internet mreža je postao prenos glasa preko IP mreže (Voice over IP – VoIP) i IP telefonija, a kao najrasprostranjeniji standard izdvojio se SIP. Akademske mreže širom Evrope su impelementirale IP telefoniju i VoIP rešenja u svojim mrežama i stekle vredna iskustva u tom procesu. Sledeća etapa u razvoju je implementacija Web/Video konferencija.

AMRES/RCUB je formirao radnu grupu za Multimediju i VoIP koja ima za cilj pisanje tehničkih dokumenata iz ove oblasti. Radna grupa je otvorena za prijem novih članova koji žele da doprinesu stvaranju kvalitetne CBP tehničke dokumentacije. Trenutni sastav grupe je dat u tabeli:

Ime i Prezime Institucija email
Ognjen Milosavljević Računarski Centar Univerziteta u Beogradu ognjen.milosavljevic@rcub.bg.ac.rs
Ana Ćukteraš Akademska Mreža Republike Srbije ana.cukteras@amres.ac.rs
Saša Babić Farmaceutski fakultet sb@pharmacy.bg.ac.rs

Iskustva drugih akademskih mreža se mogu pronaći u dokumentima najbolje prakse (Best Practice Documents – BPD). Ova dokumenta su napisana na engleskom jeziku i slobodno se distribuiraju širom evropske akademske zajednice. Dokumenta pisana na temu bežične komunikacije u kampus okruženjima možete pronaći ovde.